neděle 14. srpna 2011

Co tě doma nenaučí o běhání ve Finsku 1

Letošní mistrovství v OB ve Francii začalo včera, ale u mě už se nedávno rozběhla příprava na to v roce 2013, které se uskuteční ve Finsku. Samozřejmě ještě uvidím, jestli se ještě dokážu svou úrovní vypracovat, ale jsem proto rozhodnutý mnohé udělat. Teď mě čeká jeden rok ve Finsku, kde doufám naberu spoustu zejména mapových zkušeností a vylepším svoji mapovou a běžeckou techniku. No a pak už to bude jen o vyladění fyzičky.
V tomhle článku a možná několika dalších, které na něj budou navazovat, jsem se rozhodl zveřejňovat svoje postřehy, které tu během pobytu získám. Co díl, to zhruba pětice bodů o běhání ve finských terénech a na finských mapách.

Tak takhle to vypadá v lese v okolí Tampere (v lepším)

  1. Obíhačky po cestách jsou opravdu ultimátní. Jen pozor, abys běžel po té správné, změť pěšinek je často neskutečná a vyznat se v ní vyžaduje výrazné zpomalení - ale i tak se běh po nich oproti terénu vyplatí.
  2. Mapy opravdu sedí. Když člověk pochopí leckdy zvrácenou generalizaci, tak mapa opravdu odpovídá skutečnosti. A to až neskutečně. Myslím, že od místních mapařů by se ti naši mohli mnohému učit, na finských mapách je radost běhat, na našich dost často ne.
  3. Podle zelené jen když víš, kde jsi. Podle zelené se tady dá orientovat opravdu jen, pokud člověk ví, kde je. Našinci totiž často přijde zelené úplně všechno, pokud se ale potká skutečně zelený kus lesa, tak je to většinou opravdu dobře poznat.
  4. Pokud nevěříš buzole, ani sem nejezdi. Změť cest, kamenů a vrstevnicových tvarů je na mnoha místech tak složitá, že ji nelze přečíst jinak než ve velkém zpomalení (zastavení). I tak ale existuje riziko zvolení špatné cestičky a podobně. V první řadě tedy věř buzole a ne svým představám, jaké objekty vidíš.
  5. Kup si lupu. Pořízení lupy na svoji buzolu považuji za jeden z nejlepších nahodilých nákupů, které mě kdy potkaly. Přečíst křížení vlnících se pěšinek mezi kameny bych bez toho rozhodně nezvládl, možná tak v sedě pod lampičkou. Naprostá nutnost pro plynulou orientaci v mapě, dohledávky a jiné klíčové body, ve kterých je třeba přesně číst mapu.

Žádné komentáře: