čtvrtek 19. ledna 2012

Saunování

Staré finské přísloví říká: "Jos ei sauna, terva ja viina auta, on tauti kuolemaksi." 
"Když pití, dehet ani sauna nepomohou, nemoc je smrtelná."

Pokud je u nás saunování leckdy luxusem, pak ve Finsku leckdy nutností. Saunu najdete snad úplně všude. I na mém studentském bydlení jedna na budovu je. Je to prostě součást kultury důležitá jako máloco jiného.
Tradiční finská sauna je poněkud jiná, než si ji asi většina z nás dokáže představit a i v samotném Finsku na ni moc nenarazíte. Říká se jí kouřová sauna a princip spočívá v tom, že uvnitř ní je ohniště s kameny, pod kterými se zapálí oheň, aby se nahřály a sálaly teplo. Přídomek kouřová nemá náhodou, protože chatičce, ve které je, chybí komín. Když se sauna dostatečně, třeba po dopoledni, vyhřeje, oheň se nechá vyhasnout a kouř vyvětrá ven. Rozehřáté kameny se pak už postarají o dostatečné teplo na dlouhý večer.

Typická finská veřejná sauna za zimního mrazivého večera - vedle jezera a plná Finů

Mnohem větší klasikou jsou ale dnes elektrické sauny - na které narazíte i u nás doma. Ty aspoň trochu lepší i hromádkou kamení nahoře, nejen odkazujících na historické kořeny, ale i pro účinnější polévání vodou.
Sauna roztopená na finský způsob klidně šplhá ke sto stupňům, a tak pobyt uvnitř může být naplněn opravdu intenzivními pocity. Finové samozřejmě sedí, co nejvýše - hlavně aby ukázali, že vydrží víc, ale také proto, že účinek takového saunování je mnohem vyšší, než při i mnohem delším sezení na nižší úrovni. Doporučená doba se pohybuje okolo 7-20 minut a správné zakončení je rozhodně jedině v pořádně ledovém finském jezeře!
K saunování se samozřejmě váže celá řada zvyklostí a tradic. Když lijete vodu na kamení, neměli byste saunu opustit předtím, než přejde vlna horka to následující. Do správné sauny se chodí bez plavek - výjimkou jsou samozřejmě ty smíšené. A konečně, sauna, je jedním z míst, ve kterých se i Finové rozpovídají a hýří otevřeností.

1 komentář:

michal řekl(a)...

Souhlas. Jestli jsem si z ročního pobytu z Finska něco přivezl, tak to, že chci mít vlastní saunu. Jednak na podporu imunity a za druhé mě prostě baví ten relax. Takže jsme s partnerkou postavili vedle domu saunu a ještě k tomu i vířivku, abychom měli ten wellnes kompletní. Není nic lepšího než po celém dnu v práci jít ulevit tělu do horka a pak si dát třebas dvacet minut ve vířivce. :)