sobota 14. června 2014

Otázky a odpovědi ke svazovému webu

Reakce na pár komentářů, které se objevily pod minulým článkem představujícím svazový web. Omluvám se, že jsem neodpověděl hned, ale nějak jsem je přehlédl.

Ad design - co člověk to názor, divili byste se, co bylo ze začátku za různorodé připomínky. Navíc v různých verzích to bude vypadat v hlavičce trochu rozdílněji (tablet vs. velká rozlišení displejů). Problém je, že třeba vyčleněním jazyků jinam by to byl už v tak nacpané hlavičce pěkný chaos.

Výhoda ale je, že předběžně jsme domluvení s Piškotem a svazem, že web bude udržovat a dle potřeby upravovat. A grafiku taky zvládá. Takže se web bude zřejmě v budoucnu vyvíjet. Je ale potřeba se od něčeho odpíchnout, a toto je výsledek kompromisu a našeho názoru.

Ad názvy sekcí - to je jen pracovně. Nicméně je problém to nějak pojmenovat, aby tam nebylo prostě jen OB/MTBO/LOB - zkratky nejsou cestou. Pokud máte nějaké nápady, sem s nimi, budu za ně víc než rád.

Ad síla vlastní identity - zaprvé jde přímo o požadavek svazu (za sebe říkám, že oprávněný) a za druhé nějakou vlastní identitu mezi veřejností má možná orientační běh, ale MTBO a LOB spíš ne. A orientační sporty už vůbec.

Ad penetrace - úplný souhlas. Nicméně to je otázka spíš marketingové koncepce svazu. Web je toho jen nástroj, který se podle nás snaží jít co nejdál - v mezích současné situace (krátké zprávy ze svazu budou ve formě Twitteru,...).

Nelze si namlouvat, že marketing mají svaz či sekce zvládnutý. Na tohle jsem zejména zpočátku hodně narážel a diskutoval se spoustou lidí na Předsednictvu i mimo ně. Důvodů, proč to není, je v zásadě několik (a to určitě neříkám všechny):

  1. Určitě je potřeba někdo, kdo by to profesionálně zastřešoval. Mohou na tom pracovat dobrovolníci (těch se určitě najde dost), ale někdo je musí koordinovat a věnovat se tomu aspoň na půl úvazku, tzn. placeně.
  2. Svaz se zabývá spoustou jiných věcí - prostě prioritu teď má například televize, kontakty na olympijský výbor, akce pro mládež. A tam se nám myslím dobře daří.
  3. Zaplatit někoho na (minimálně částečný úvazek) a dát mu dostatek prostředků aspoň na náklady marketingu určitě není nic levného. Bez toho, abych byl podrobněji znalý rozpočtu ČSOS, tak bych řekl, že na to svaz nemá prostředky buď vůbec nebo dlouhodobě ne. Tedy pokud neubere výrazně někde jinde.
  4. Na svazu, sekcích atd. je to politika a spousta i protichůdných zájmů. Takže, pokud by se tím mělo opravdu a poctivě pohnout, muselo by to být rok dva opravdu na prvním místě jednání svazu.
Ze všech těch diskuzí jsem si jen potvrdil dojem, že nemá cenu moc střílet do tmy jednotlivými aktivitami (za což lze částečně považovat i nové stránky - ale ty je potřeba už opravdu akutně posunout dál), ale je potřeba vymyslet nějaký komplexní přístup k celku. A to se asi snáz řekne, než udělá...



Toť mé soukromé názory a odpovědi. Budu se těšit na případné komentáře a diskuzi. 

Žádné komentáře: