čtvrtek 26. března 2015

Trénink v Brně

Po návratu ze Slovinska před dvěma a půl týdny jsem tréninkově přešel do klidnějšího režimu. Maximálně se snažím dostávat na mapové tréninky, protože cítím, že to bude spíš mapa, co bude ovlivňovat moje závodní výkony. A v posledním roce jsem s ní naběhal skutečně málo.

Trénink trochu přibrzdil klacek, který jsem si minulý týden ze strany vrazil do chodidla. Naštěstí to bylo spíš povrchové, takže po pár dnech zase můžu běhat.

Ze zajímavých tréninků, které jsem si oběhl, byla trať BZL z konce roku 2013, která se běžela přímo v Komíně. Ztráta na tehdejší časy byla dost velká, takže mám co dohánět. Ale aspoň mám stanovený nějaký úvodní čas, protože bych si z této trati rád udělal takový soukromý tréninkový model, jelikož má všechno potřebné k tréninku sprintu.


Tento víkend zůstávám v Brně a v sobotu si vynahradím terény, ve kterých pořádáme u Poděbrad první výchoďák, krátkou a sprintem v okolí slovenského Borského Mikuláše.

středa 11. března 2015

Slovinsko '15: Lipica etapa 2

Nedělní etapou Lipica Open byla klasická trať. Oproti sobotě se ještě víc rozfoukalo, na druhou stranu v lese v bezvětří už bylo celkem vedro.

Můj výkon už nebyl tak ideální jako v sobotu, ale i tak to myslím nebyl nepovedený závod. Tentokrát už jsem vytvořil pár drobnějších chybek a dvakrát jsem zaváhal na volbě postupu. Ale i tak je čtvrté místo v M21A celkem slušný výsledek. Fyzicky už to bylo slabší (náročné soustředění + hodina závodu je na hraně toho, co mám natrénováno).

Trať M21A/W21E s mými postupy (tentokrát mě porazily "jen" tři elitačky :) ).

Celkově jsem tak ve víkendovém hodnocení skončil druhý a získal zase po dlouhé době nějakou tu medaili :)


Soustředění bylo parádní. Díky moc za možnost se zúčastnit!

Co se týče mého běhání, osobně mě překvapilo, že fyzicky a mapově to nebylo tak zlé. Tak snad se blýská na lepší časy :)

sobota 7. března 2015

Slovinsko '15: Lipica etapa 1

První etapa Lipica Open je za námi. Běželo se na mapě Lipica, na které už jsem běhal loni, ale tentokrát se zadařilo výrazně lépe.

Ukázalo se, že mám stejnou trať s ženskou elitou, ze které mě nakonec porazily čtyři holky - Tove Alexandersson mi nadělila pěkných pět minut :) V M21A už to pak bylo lepší a nikoho jsem před sebe nepustil.



Běžel jsem celkem vyrovnaně - pár menších chybek se našlo, ale žádný velký zásek a síly taky vydržely. Takže s časem 38:35 na 4,4 kilometru jsem v tomto terénu spokojený.

Zítra bude klasika (7,1 km s výrazně větším převýšením, ale snad v běhatelnějším terénu), tak uvidíme, jak se mi zadaří. Hlavně tedy po běžecké stránce.

pátek 6. března 2015

Slovinsko '15

Polovina soustředění ve Slovinsku, na které jsem odjel se Žabinami, už je za mnou. Musím říct, že program byl pro mě dost náročný (přeci jen dvoufázově už jsem nějakou dobu netrénoval), ale zatím to rozhodně stálo za to :)

Ve čtvrtek jsme stihli krom cesty i dva tréninky - koridor kombinovaný s rychlým okruhem + hagaby nočák. Musím říct, že u obojího jsem nakonec naběhal víc, než jsem původně plánoval. Takže účet za první den vyšplhal někam nad 15 kilometrů v terénu. Běžecky to sice zdaleka nebyl ideál, ale na druhou stranu jsem se tentokrát mapově cítil docela jistě. Ne že bych nedělal chyby, ale určitě to bylo na mé obvyklé problémy se závrty velmi dobré.

Pátek byl ve znamení sprintů - dopoledne jsme měli šest úseků ve slovinském Piranu, kde to v úzkých uličkách stálo opravdu za to a byl to kvalitní trénink v rychlosti. Na konci už jsem do schodů sotva pletl nohama, ale opět spokojenost. Odpoledne pak už byla na pohodu sudá lichá v Izole.

Piran

Uvidíme, kolik sil mi zbylo na dvě etapy Lipica Open, které mě ještě čekají. Doufám, že nějaké jo :) Ačkoli hlavní důvod, proč jsem jel do Slovinska nejsou výsledky, ale spíš opětovné rozběhání se na mapě. A to se zatím daří na výbornou!

úterý 3. března 2015

Sportovní víkend

O víkendu jsem si udělal takové vlastní minisoustředění. Po několika týdnech jsem se zase dostal do Hradce, takže jsem toho využil a naordinoval si hned několik tréninků. Rozhodně teď nemám na to trénovat vícefázově, ale i po jedné fázi denně mi dalo pořádně zabrat.

Ve čtvrtek jsem šel střídačku, a tak na pátek bohatě stačila oddílová tělocvična. Tu rád využívám, protože si aspoň zacvičím nějaké jiné cviky než obvykle a trochu si zahraju i basket. Ačkoli musím přiznat, že zatím hraju dost mizerně. Doufám, že jen zatím, protože v Brně máme hned před domem hřiště, takže se chystám trochu potrénovat střelbu.

V sobotu jsem běžel trať 4. zimních azimutů, kterou jsem si dal před třemi týdny jako nočák. Dopoledne jsem si raději přispal, a tak jsem na místo dorazil až odpoledne. Opakovala se chyba na jedničku - tentokrát za 4,5 minuty. Pak už to šlo celkem hladce, jen třikrát jsem si připsal zhruba po půl minutě. Ta chyba na jedničku mě mrzí, nebyla to jednoduchá kontrola, ale dala se uhlídat. Bohužel jsem kopíroval hranu hřebenu, místo abych běžel po ní - a tak jsem skončil vedle kontroly.

Mapa 4. zimních azimutů s mými postupy

Ale jinak to běželo pěkně a na hodinkách jsem měl průměr 6 minut na kilometr, což není zas tak hrozné. Při klusu zpátky na klubovnu mě tak napadlo, že bych si v neděli ještě mohl střihnout SHK model.

V neděli ráno mě sice pekelně bolely nohy, ale jak už se jednou rozhodnu, tak do toho jdu. Cestou na start mě celkem překvapila aktivita lesáků, kteří udělali z prostoru okolo startu pěknou šachovnici lesa a pasek.

Přestože to nebylo úplně ideální, průměr na kilometr na hodinkách nebyl vůbec špatný. Zarazila mě až desítka, kde jsem nemohl najít mlíko a trochu to okolo ní česal. V závěru pak přišla malinko krize, ale rychlost jsem relativně držel. Výsledek byl víc než slušný. 33:46 pořád znamená 5,5 minuty manko na rekord Heppyho, ale zároveň zlepšení o víc než minutu oproti mému maximu z konce loňského léta.

Když si vezmu, že jsem ztratil víc než minutu na různých kličkách a na desítce, tak to s tou mojí běžeckou formou nebude už tak špatné, jako bylo v posledním roce.

Teď mám do středy celkem nabitý pracovní program. Plánuju se jen jednou proklusnout - což ale není na škodu, protože ve čtvrtek už vyrazím směr soustředění ve Slovinsku. A na to si musím náležitě odpočinout, protože po modelu jsem sotva doklusnul do klubovnu, jak jsem toho měl plné brýle.