pondělí 2. června 2014

Nový svazový web

Jak jsem slíbil, trochu ke chystanému svazovému webu a ukázka toho, jak bude vypadat.

Celý proces dosavadní tvorby je poměrně na dlouhý příběh, ke kterému se dostanu až časem. Na webu se podílí komentáři a připomínkami deset až patnáct lidí, a hlavní díl prací na sebe vzali grafička Sandra Tejnecká (StudioQe) a Lukáš Svoboda (web), alias Piškot, který se v podobné pozici podílel na úspěšném webu JWOCu 2013.

Na úvod je ještě potřeba říct, že nejde jen o svazový web, ale i weby sekcí OB, LOB a (pravděpodobně) i Trail-O, které budou postavené na stejném designu.

Protože jsme začínali prakticky na zelené louce, bylo potřeba snažit se držet jasnou vizi, do které budeme zapracovávat jednotlivé připomínky. Je jasné, že  i v tak omezeném kruhu nejvyššího vedení svazu a několika vybraných lidí, budou názory i tak dost odlišné - což se potvrdilo.

Nerad bych ale byl, pokud by se web najednou zjevil na stránkách, aniž by ho předem vidělo větší publikum. Nejde ani tak o změny v designu - to bychom web ladili několik let. Spíš o takové neoficiální představení o-veřejnosti.

K čemu ovšem bude později prostor - je k připomínkám (a nějakému průzkumu) obsahu webu - resp. kde co bude a co byste tam očekávali. Zde bych velmi rád zapojil k připomínkování mnohem víc lidí.

No, konec slov, tady to je:

Upozorňuju, že foto v hlavičce je jen pracovní a časem ho nahradí zatím se teprve plánující koláž sportovců všech čtyř odvětví orientačních sportů.

Příště zase něco víc, stejně teď kvůli zdraví nemám o čem psát :) Určitě něco napíšu o tom, jak budou řazeny články ze sekcí (web si je opět bude tahat ze stránek sekcí). o jednotlivých variantách responzivního designu webu, případně i o webu sekce OB, který vzniká jako následující v pořadí. A o tom, jak to bude celé fungovat.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Pro rychlokouknutí se mi moc nepozdává výběr jazyka hned pod hlavním logem, působí to jako by svaz byl česko-britskej. Umístil bych ho nejspíš do horního pravýho. Dál mi přijde zvláštní kombinace názvů sekcí OB a orienteering, ale to je asi daný shůry.. skloňování orienteeringu je taky trochu zvláštní :) Jinak cover pohoto super, nebál bych se ho tam minimálně pro sekci OB nechat, protože z něj sálají emoce!

Anonymní řekl(a)...

Pochválil bych designérku za rozmázlý pozadí té pracovní fotky (která se opravdu hodí být někde použita), jen se to nesmí přepísknout. Malinko mě zarazil přetah bílého pole s logem ČSOS a naopak striktní nepřetah zkratkového pole vpravo od fotky. Dobře strukturovanej obsah, kterýho nebude "na pohled" moc ani málo zvládne Piškot na jedničku, ale stejně to dobře rozmyslete ;) Pro mě jen jedna stále se opakující zajímavost - nekonečná snaha učit NElampióny, co to ty lampiony sou - tenhle edukační charakter je dle mého názoru potřeba začít opouštět, resp. ukázat sílu vlastní identity. Třeba tím, že "co jsou orientační sporty" bude na třetím místě, a ne hned na prvním. Zvlášť ve chvíli, kdy na druhém místě v hlavním menu figuruje "o čsos". Ale třeba to tak neni a je potřeba si dávat na tu hrdost pozor a snažit se lidi penetrovat. Na druhou stranu, možná že víc asertitvity a hrdosti ze strany čsos by donutilo Karla Jonáka dávat do přímejch přenosů z lampiónů MAPU (základní OB nástroj) víckrát než jednou nebo dvakrát v úvodu přenosu. Možná. To sem tomu dal, snad to nebude číst moc lidí ;) vask

Jakub Weiner řekl(a)...

Co znamená "lidi penetrovat"? Věděl bych ve stavebním smyslu.

Anonymní řekl(a)...

:) doufal sem, ze to vyplyne z predchoziho textu. penetrovat je treba necim - v tomto pripade penetrovat ve smyslu ucit, do nekonecna vysvetlovat co je ob, jak se dela, blablabla. ano, je to treba, ale ma to svoji hranici, pri ktere nezavisly pozorovatel takoveho vysvetlovani nutne apriori ziskava dojem slabeho sportu, ktery se snazi ziskat si pozornost - jenze ziskat si pozornost lze prave bud tim, ze o ni budu prosit (penetrovat ;)) - v dnesnim svete velmi malo ucinne, nebo tim, ze ukazu silu vlastni identity a nebudu se bat prestat vysvetlovat - ciste psychologicky tohle vyvola u cloveka daleko vetsi vlnu zajmu 'dohledat a dozvedet se o tom neco sam', nez v prvnim pripade. o tom, kolik si clovek z cehokoli zapamatuje, kdyz si to najde sam a z vlastniho zajmu vuci situaci opacne, netreba mluvit. problemem samozrejme zustava to, ze pri takovem hledani by clovek mohl narazit na videa od tech mladaku, co na to dostali grant ;) , a to by asi nebylo to pravy ... tzn., kdyz uz se dostavame na profesionalni uroven temer uplne ve vsem, co delame (mysleno my lampioni - poradani atd.), jak je mozny, ze jeste neexistuje 2min profi video, po jehoz shlidnuti by si kazdej clovek rek za A)'jezis to je fanatastickej sport - chci ho delat a chci, aby ho delali moje deti' B) 'jezis to je fantastickej sport - tvrdej, ferovej, profesionalni, krasnej', ktery by pak mohlo viset na webu pod zalozkou 'co jsou orientacni sporty', mohlo by se frknout do prenosu misto patnactyho zaberu na maminky s kocarkem, ... ob by se tak aspon pokusilo ukazat silu vlastni identity, cimz uzaviram kruh tohodle textu. sorry za tuhle uvahu. pouze muj vlastni nazor, sem to asi nepatri. vask

Unknown řekl(a)...

penetrace bez legrace-chce to změnu :)...sdílím názor