středa 24. července 2013

Švédsko po vlastních

Nápad vyrazit s Bárou na turistiku po Švédsku vznikl už před pěknými pár měsíci. Na vlastní pěst vyjet na dva týdny na sever byla celkem výzva, ale zároveň i vítané oddechnutí po posledních náročných měsících.

Národní park Abisko

Cestovali jsme po ose Arlanda - Abisko (to je národní park skoro na úplném severu Švédska) - Gällivare (tam jsme se chystali navštívit národní park Muddus, ale z různých důvodů z toho sešlo) - Uppsala (krátká zastávka) - Mora - Stockholm - Arlanda. Z toho je jasné, že to bylo vydatné cestování.


Zobrazit Švédsko po vlastních na větší mapě

Uppsala

A protože jsme byli jen dva a navíc s letenkami od bráchy, za cestovní prostředek jsme si zvolili vlaky. A musím říct, že to bylo příjemné cestování. Kdo by řekl, že z letiště pojede vlak, který zastaví přímo u turistické stanice národního parku Abisko? Cesta sice 17 hodin, ale uteklo to jako nic.

Malovaní koníci z Dalarny (Mora)

Jinak příroda na severu krásná, jen to asi přeci jen chce vzít sem auto. Bez něj si tu moc člověk vybírat nemůže, protože veřejná doprava tu objíždí jen největší města (rozuměj tisícové vesničky, ale vzdálené od sebe 100 km). Kvůli tomu taky vyhořela návštěva národního parku Muddus, kam prostě nic nejelo.

Národní park Abisko

Jinak na severu byla přeci jen zima (12-16 stupňů) a bohužel většinou zataženo s občasným deštěm. A taky spousta komárů - fakt. Uppsala a Mora už byly mnohem teplejší, tam už to bylo na kraťasy... a jedno koupání.

Na "jihu" už to byly tropy (Uppsala)

Každopádně to bylo super a oba jsme si to s Bárou pořádně užili, byť příště už zase někam jinam :)

A medvěda jsme potkali jen v medvědím parku (u Mory)

Výběr nejlepších fotek najdete v tomto albu na mé Picase.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Váš výlet mi připomněl jednu kapitolu z učebnice švédštiny, která se jmenovala Daniel aker till Abisko (Daniel jede do Abiska). Akorát Daniel jel tuším z Malmo a tudíš ještě déle. Nicméně určitě to muselo být fajn, až na ty komáry. Ty jsou ale i v Hradci:-(

Michal Jirásek řekl(a)...

Koukám, že to je opravdu proslavené, to Abisko...

Jinak s komáry je to pravda - včera jsem jich na kraji lesa potkal skutečně slušné množství. Byť na to Abisko to ještě nemělo, tam na mně fungoval repelent (testovaný v lužních lesích) vždycky tak desert minut, než zase začali lítat :)