neděle 21. srpna 2011

MS ve Francii přes internet

Právě proběhlé mistrovství v OB ve Francii začalo hodně zvolna - ale pak už jen gradovalo a gradovalo. Alespoň tak se mi to zdálo - vzhledem k tomu, že jsem byl tou dobou pár tisíc kilometrů jinde ve Finsku. I tak mi ale internet pomohl vše sledovat skoro naživo. A stálo to za to.
Když se rozběhla kvalifikace na klasické trati, nebylo to nic extra - ze začátku nešly ani mezičasy z kontrol, takže jsem přešel na komentář z World of O. Ten jsem za chvilku nahradil rádiem z arény a hned to bylo poněkud živější. Skutečný zlom však přišel až po zpřístupnění živého video přenosu, čehož jsem si všiml při finále na klasické trati (možná už byl na sprint, ale to jsem nebyl doma). To v kombinace s GPS trackingem závodníků přineslo opravdu skvělý divácký zážitek i na takovou dálku.
Myslím, že tohle je přesně cesta, kterou by se měly všechny velké orienťácké akce ubírat - nabídnout volný online přístup k těmto datům. Za poplatek nabízet některé prémiové služby (větší rozlišení, vlastní server atp.) a zadarmo klidně přidávat reklamu.
Co se týče závodní stránky, nemůžu hodnotit, jaké to ve skutečnosti bylo, ale zejména co se týče štafet vše bylo velmi divácké. Jak už jsem napsal na Twitteru, zejména ženské štafety považuji za vůbec nejlepší přenos z orientačního běhu, který jsem kdy viděl. Režie nebyla nic moc, ale dostatek kamer a GPS tracking (a samozřejmě náročný terén a trať) umožnily udělat ze závodu divácké drama, které by ještě před nějakou dobou nebylo ani možné.
Pěkné bylo i odlehčené zpravodajství z tábora českého týmu, které se objevovalo na Facebooku. To by si Honza Reproš mohl za rok (i dříve) klidně zase zopakovat. Jen by příspěvky mohly být pravidelnější :-)
Myslím, že orientační běh může v internetu najít hodně silného spojence, však se stačí podívat, kam až se dostal takový portál World of O, se všemi svými sekcemi. Tohle je budoucnost služby pro diváky ale i závodníky, tady je třeba hledat vzory. Tak teď už jen nějaké pořádné webové stránky, které by doplnily "Jak to vidí Béďa", jediné opravdové české o-zpravodajství.

5 komentářů:

running4him řekl(a)...

Nice Blog. You look like my kind of guy, active. hava a good day!!!

Anonymní řekl(a)...

Nejlepší, co jsem viděl (S,L,M), byl middle. Spolupráce videa, tracku a mezičasů byla úplně luxusní. U klasiky moc nefungoval track, navíc rozdělovací metody způsobily, že to bylo absolutně nepřehledný. Mezi rádiem v půlce a kontrolou asi 5 minut před koncem toho moc vidět nebylo. Sprint byl dobrej, ale trochu chaos. A track nebyl (asi nemohl být - kvůli uličkám) nic přesnýho. Ovšem asi nejhustší musely být štafety (3.úsek žen)... (Kuba)

Michal Jirásek řekl(a)...

Štafety opravdu byly něco výjimečného :-)
Jinak ano, měli spoustu problémů, to souhlasím, hlavně ve městě ten track-track nestál za nic...

Anonymní řekl(a)...

jojo, middle a ženský štafety úplně super, ještě na štafety vymyslet něco, aby GPS mohla jít s mapou od začátku, když už na Jukole to jde na prvním úseku taky. Na TV mi teda chyběl český a skandinávský přístup, kdy se dají kamery tak, že kromě kontroly nabídnou i kus postupu. Klasika ale taky dobrá, hlavně GPS na začátku dlouhýho postupu ukázala kdo jde dobře zleva a kdo zkouší marně štěstí zprava. Větvení na klasice se dalo poznat podle startovního čísla, ale to nepochopili ani komentátoři televize ("čekáme na Lundanese, ... aha, on jde ještě motýlek... :-D), ale stále lepší než komentář na sprintu ve Švédsku, kdy si nevšimli kdo v rozběhu nakonec nestartuje a dvě minuty hlásí cosi jako "he is awfully late" a pak "he actually didnt start" :-D. -ury-

Michal Jirásek řekl(a)...

Jo, ona ta připravenost režie opravdu nebyla moc slavná a ten přenos dělal zajímavým jen ten terén :-) Kamery byly často opravdu podivně umístěné...
S tou skrytou tratí se nedivím - přeci jen je to MS a byl to přenos toho, co bylo i na shromaždišti, takže není divu, že to nechtěli pustit dalším úsekům.
Ten sprint ve Švédsku musel asi stát za to :-D