neděle 19. června 2011

Problémy s SI kontrolami

Protože na BENu to opět víří - tentokrát často v až nezvykle konstruktivním smyslu - tak bych se taky rád vyjádřil k fenoménu, který se v poslední době vyskytl na našich závodech. Mám tím na mysli možné selhání SI kontrol a nezaznamenání jejich průchodu do čipu. Po technické či pravidlové stránce k tomu nemám co říct, ale z hlediska závodního snad ano.
Hned napočátku musím říct, že jsem zásadně pro to, aby v případě že čip neobsahuje kontrolu, bylo umožněno vyčtení krabiček. Ačkoli jsem se o tom bavil s Jedlou, který řekl několik velmi rozumných argumentů z jeho pozice jako člena jury, která vyčtení zamítla, tak mě osobně to v mém názoru zas tak nezměnilo. Ano, asi by mohlo docházet k protahování vyhlášení (než se krabička z lesa donese a vyčte), přesto je ale podle mě mnohem důležitější zjištění zda závodník skutečně kontrolu orazil.
Názory těch, kteří tvrdí, že by se nemělo vyčítat, protože se nevyčítá ani na světové scéně, mi ale přijdou již zcela zcestné. Proč přejímat pravidla, která jdou proti hlavnímu principu existence kontrol? Tím je totiž bezpochyby zjištění, zda závodník tímto místem proběhl či ne. A pokud je možnost toto zjistit i jinou metodou než záznamem z čipu, pak by tak mělo být i učiněno.
Podle logiky rozhodování, která postupovala podle pravidel a řekněme zažitých zásad průběhu běžného závodu OB, by tak třeba měl být zamítnut protest Olafa, který neorazil kontrolu vymazání čipu. Že je takřka nemožné, že by vyběhl dříve, když se mapy dávaly až ve startovní čas? A že by to závodníkovi jeho formátu vůbec nepomohlo, když postoupil s přehledem? Naprosto souhlasím, být členem jury, tak podle logiky a ducha fair play, bych byl také pro oddisknutí.
Na druhou stranu, v čem se tento případ ve své podstatě liší od toho, že se nesmějí vyčíst krabičky, aby bylo zjištěno, zda nenastala nějaká technická chyba, zatímco závodník kontrolou skutečně prošel? Podle mě v ničem, oba typy protestů by podle mě měly být přijímány. A zároveň, pokud se ukáže, že skutečně tato technická chyba nastala (jak se zdá po "neoficiální" vyčtení krabiček), tak by měly příslušné orgány ČSOS tento fakt zohlednit nejen na závodech u nás, ale i nadnesením této problematiky na mezinárodní scéně.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jo, souhlas - tenhle případ FH vypadá docela dost na chybu SI a jeho disknutí je přinejmenším diskutabilní. Ale nezapomínal bych obecně na jeden důležitej argument. Dost často nemusí mít člověk v čipu kontrolu, i když po vyčtení krabky tam záznam je. V 99% procentech je ale důvodem to, že člověk vytáhl čip dřív než dostal zpětnou vazbu (zvlášť se starejma čipama) nebo ho třeba jen přiložil poblíž, kontrola mohla pípnout ale kompletní zapsání neproběhlo. Kritický je tady to, že člověk tímhle může třeba na sprintu ušetřit za závod určitej čas, kterej pak rozhodne o lepším výsledku (platí i na jinejch tratích, jen na sprintu bejvá často ražení uspěchaný). A to, že má záznam v krabičce a ne v čipu nemusí nic měnit na faktu, že ušetřil oproti ostatním čas, protože nezvládnul jak měl proces ražení. Proto bych s tím vyčítáním po závodech nebyl tak hrr. Slyšel jsem i o případech, kdy kontrola jasně blikla i pípla a pak nebyl v čipu zápis (a bylo to na důležitejch závodech), ale to je právě to 1% různorodýho selhání ne neomylnýho SI. E.

Shaby řekl(a)...

Edo, pokud jsem to pochopil správně z diskuze na Benu, tak kontrola pípne až po zkontrolování, že je průchod zapsán i v čipu, takže při předčasnym vytažení pípnout ani nemůže. Navíc (zase podle diskuze na BENu) by byl v krabičce místo času průchodu zapsán error.
Takže pokud by byl podán protest, tak bych osobně dal přikázat vyčtení krabičky, ale pokud by tam záznam byl s touhle chybou, tak bych na disku trval. Jinak bych závodníka oddisknul.

Michal Jirásek řekl(a)...

No ale pak se tam přeci taky psalo, že se to neoficiálně vyčetl a ten záznam tam byl - ale normálně s časem, tj. bez erroru, v tvaru, který má běžný záznam průchodu...
Jinak Šába má pravdu, psali tam i to, že bliká a pípá až po zápisu do čipu. Pokud je tam error, tak zápis neproběhl a nemělo by to ani pípat/blikat. Samozřejmě, pokud někdo riskoval a ten error tam má, tak samozřejmě souhlasím s diskem.