neděle 15. května 2011

Opavská "áčka"

Dlouho jsem váhal, jaký dám název tomuhle článku, který budu chvíli "po akci" reagovat na uplynulý áčkový dvojzávod pořádaný poblíž Opavy v Hradci nad Moravicí (na mapě Kalvárie). V průběhu mě napadly titulky jako "Tak takhle ne, kluci", "Co ty bylo za závody?" a další skvosty. Nakonec jsem zvolit trochu umírněnější verzi. Nejsem si totiž jistý, jestli zážitek, který z těchhle závodu mám není náhodou způsobený tím, že už začínám trochu stárnout :-D Aneb asi už je na čase přestat jezdit na každý celorepublikový závod, protože některé si tak mohou říkat jen podle jména.
Protože tahle áčka byla občas tragédie. Začněme ale od (lepšího začátku) a to sobotní klasiky. Popis svého výkonu, který mě při absenci větší konkurence vytáhl až na 8. místo v elitě, si nechám na další příspěvek, až mi uschnou mapy a budu si moc zakreslit postupy. Takže spíš tak obecně. Terén nesliboval mnoho, ale spíš mě příjemně překvapil. Tratě byly víceméně dlouhé tak akorát. Snaha o volby byla celkem velká, ale naprosto degradovaná hodně špatně umístěnými občerstvovačkami na postupech.

 Lákadlo celého víkendu - stará verze mapy

Nikdy jsem v zásadě nebyl proti občerstvovačkách na postupech, ale ty musí být umísťovány tak, aby nenarušovaly volby (nezvýhodňovaly jednu z variant - nebo dokonce, jak vymysleli Opavští, rovnou nevytvářely varianty zcela nové). I tak se mi tratě celkem líbily a myslím, že jsem byl jeden z mála, kdo to o trati eliťáků říkal. Nebýt špatně umístěných občerstvovaček, tak by to u mě byla hodně nadprůměrná stavba, takhle šedý průměr.
I v neděli se stavitel celkem vytáhl - až na jedno ALE - nevím, jestli byl v lese a probíhal si postupy elity (pevně doufám, že ano), ale stavět stylem, kterým stavěl, na mapě takovéhle kvality, nebyla dobrá volba. Krátká byla založená na tom jediném, co v lese bylo, porostech. Fajn, žádný problém. Kdyby ty porosty a k tomu i vrstevnice ovšem seděly. Házet zašité kontroly do semiopen hustníku - prosím, těžké kontroly na middlu být mají. Ale pak ať i perfektně sedí mapa! To že to tam tak nějak je moc regulérnosti nenahrává.
To že mapa byla na krátkou tragická (na klasiku se to neprojevilo, tam není třeba číst všechno doprodrobna, takže na ní byla kvalita dostatečná) zdaleka nebyl jen můj názor. Navíc jsem na dost sporná místa (jako když mě mapa katapultovala o tři vrstevnice výš při popoběhnutí o třicet metrů vzdálenostně) narazil vícekrát, což myslím dost vylučuje to, že by mi to prostě jen tak přišlo v té závodní rychlosti.
Škoda tohohle - jinak by to mohly být minimálně průměrné závody (terén, přiznejme si, nic moc, ale dobrá organizace by to zvládla vyrovnat), takhle ale jedny z (nej)horších áček za poslední roky.

P.S. Že byly překročeny směrné časy v neděli mi osobně zas tak nevadilo, byť i to samozřejmě něco vypovídá.
P.P.S. A konkurence v elitě byla tentokrát nejslabší, co jsem kdy zažil. Slyšel jsem hezkých pár názorů na tuhle otázku a souhlasím s tím, že celorepublikové závody byla měla i objíždět celá širší špička. Na druhou stranu dát závody do koutu republiky a do absolutně nezajímavého terénu si to absenci spousty lidí vyloženě koledovalo. Možná by stálo za to přidělování závodů trochu poupravit, protože tohle byl krok hodně vedle.

2 komentáře:

Shaby řekl(a)...

A naopak dnešní béčka: pěknej middlovej terén, parádní tratě, sucho a to všechno 40 minut od Hradce:) Jo a v áčkách nějaká ta konkurence taky byla:)

Michal Jirásek řekl(a)...

No jo, závidím - ale holt v drsných podmínkách se trénovat musí :-)