neděle 1. května 2011

Oblastní přebor sprint/middle

Mnozí skalní příznivci závodění na výchoďácích by možná nevěřili, ale jsem skutečně rád, že jsem letos s oblastními žebříčky skončil (no když tak koukám do kalendáře, tak mi ještě jeden na jaře hrozí - na podzim už ale budu za horama, teda jezery) :-) První dva z mých čtyř anabází se vesměs konaly v nádherných východočeských pěstebnách těch nejvýživnějších ostružin (což mělo významný dopad na mou psychickou připravenost na MČR NOB, který na ně v tomto ohledu velmi navazoval). Třetí už se jim sice vyhnul - ale i tak trpěl zásadním nedostatkem obou svých předchůdců, zase jsem se v lese nudil :-/

V závěru trati middlu

Oblastní mistrovství na krátké tak skutečně nebylo žádným zázrakem. Mapaři zřejmě nebyli v nejlepší kondici, respektive ani žádnou kondici asi nikdy nepotkali, a stavitel jejich dílo spíš podtrhl (ačkoli byl asi ten lepší z téhle party). No ale opravdu bohatá odměna za mé druhé místo v H21A mi brání, abych napsal jakékoli další stížnosti :-) Nedá se nic dělat, úplatky jsou úplatky. A co já a můj výkon? No nic moc, na chybách okolo dvou minut a k tomu se mi nějak nechtělo běžet jak mě to nebavilo :-) Druhé místo bylo hodně překvapivé.

Mapa z middlu s postupy - velké chyby 9, 21

Odpoledne následoval důvod, proč se většina lidí na tyhle závody táhla - sprint v Jánských Lázních. Zajímavý terén, který se mi loni hodně líbil. A hlavně slušná mapa. To byl velký příslib, který se celkem naplnil. Stavba se mi sice líbila míň než na loňských áčkách, a zrovna dlouhý postup, který oceňuje na svém blogu Kuba, mi přišel jako ta slabší část (důvod je na delší popis, ale dá se shrnout, že volby, které nabízel, byly podle mě pro závodníka během závodu reálně dost obtížně porovnatelné).
Já jsem svými výkony navázal na ráno a nechal na chybách cca 2:15. Tentokrát se ale žádné výsledkové překvapení nekonalo a já po těchhle hloupostech zaslouženě skončil v poli poražených. Pro mě mnohem důležitější je ale fakt, že se mi po dlouhé době konečně běželo docela dobře a že jsem na polovině postupů byl v první trojce mezičasů (k tomu na několika dalších jen vteřinu či dvě za ní).

Mapa ze sprintu s postupy - chyby 3 (tam jsem zkoušel proběhnout zelenou, nešlo to :-) ), hlavně 9, a hloupost na 14, 16 postupovka

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

No, ten postup oceňuju, protože to byl delší postup (1) na zásadnější volbu (2) a jako jedinej na trati (3). Ten kdo na to má mohl jít přes kopec a podle mě na tom musel vydělat. Kuba

Michal Jirásek řekl(a)...

No mě se na tom nelíbilo, že člověk musel volit mezi dvě totálně odlišnými terény - to nevadí na klasice (cesta x terén), ale ve sprintu už podle mě jo - půl minutka až minuta se na tom projeví strašně moc a přitom je třeba způsobena jen tím, že ten les byl třeba víc zarostlý atp.
Závodník má ale pro své rozhodování dost neúplné informace (jak ten les vypadá?) a tedy volba jako taková je znehodnocená. Na sprintu by podle mě měly být volby s variantami jen stejným terénem (park proti městu beru jako stejné terény, ale les proti městu ne).
Jinak jak tak koukám, kolik jsem na tom dostal, tak přes kopec (rovnou a ne tou mojí hloupou kombinací) to asi opravdu bylo rychlejší ;-)

Anonymní řekl(a)...

Já si myslim, že máte pravdu tak trochu oba. Prostě ten postup byl highlight tratě, ale byl tam dost velkej prvek náhody. Já po tom, co jsem ten kopec loni sbíhal, bych se neodvážil tvrdit že to je napřímo nejrychlejší. Navíc to stoupání musí i šíleně zakyselit do zbytku tratě. Osobně bych tipoval Michalův postup, ale líp vykrouženej na tom hřbetu, kde musel určitě tak 20 sec ztratit. Škoda že to není na OB obpostupy. E.