pondělí 4. dubna 2011

LONG Supí hora

Je na čase zveřejnit nějaký ten komentář ke klasice z poslední víkendovky, která se běžela na mapě Supí hora, tedy ve skalách a kopcích, a skýtala tak řadu možností pro zajímavé volby. Jak jsem běžel já, jsem už psal v článku o samotné víkendovce, tady jen přihodím svůj zákres, a pak rozbor některých zajímavých postupů. Snažil jsem se tomu chvilku věnovat, ale zabralo to hodně času, takže jsem se podrobněji díval jen na to nejzajímavější. Koho by zajímaly kompletní postupy, tak doporučuji podívat se na Route Gadget téhle klasiky, kde jich je většina zakreslena (a jsou k tomu samozřejmě i mezičasy).
Takže začneme s čistou tratí dospělých (pro ty, co by si ji chtěli projít, pak případně porovnat své postupy s mými, a poté i s jejich rozborem):

Čistá mapa klasiky (protože ji Radovan nedal na web, tak jsem si musel poradit v Route Gadget)

První část trati s mými postupy


Druhá část mapy s mými postupy


A teď nějaký slíbený komentář k mužské trati. Je to spíš porovnání variant, než opravdový rozbor. Pro ten by ještě možná bylo zajímavé změřit délky a převýšení, ale v tomto případě vycházím spíš z předpokladu, že rychlost jednotlivých borců v různých terénech je hodně podobná. Takže rozdíly budou pramenit spíš z vlastní výhodnosti/nevýhodnosti jednotlivých postupů. Srovnání je, až na postupy se výřezy mapy, založeno jen na časech dospělých, ačkoli junioři měli celou první část stejnou a dosahovali hodně srovnatelných časů (ale mezičasy měli v jiném souboru, což by srovnávání hodně protahovalo :-) ). Taky jsem se rozhodl psát jména po příjmeních, ať se v tom dá lépe vyznat.

K5: První zajímavý postup přišel na pátou kontrolu. A rovnou to je jeden, který jsem se rozhodl zvlášť vykreslit (v Malování, protože nic jiného nemám po ruce :-D ). Vznikly tři základní varianty - tmavě modrá obíhačka vrchem po cestě (Schuster, Kubát), červená rovně (Dlabaja, Chromý) se světle modrou variací (Smola) a zelená spodem po cestě (Král, Šedivý).

Postupy na 5. kontrolu

Nejrychlejší byli červení - Dlabaja 7:22 a Chromý 7:49, varianta Smoly se ukázala pomalejší 8:11. Hodně jim však šlapala na paty "juniorská" tmavě modrá obíhačka - Kubát za 8:00 a Schuster 8:17. Nejpomalejší byla jednoznačně spodní zelená obíhačka - Král 8:15, Šedivý 8:24.
K7: Tady se na obíhačce po cestě nakupovalo možná něco k 15 vteřinám.
K8: Varianty rovně a zprava po cestě byly přibližně stejně rychlé, maximálně obíhání bylo malinko pomalejší. Na druhou stranu nabízelo pohodový běh takřka po rovině a prostor pro promýšlení další postupů.
K10: Varianty vrchem i dolem se zdají časově shodné.
K13: Většina volila obíhačku po cestě, rovně se spíš ztrácelo, ačkoli Hájek dokázal jít postup bez ztráty.
K16: Další zajímavá volba, která opět nabízela obíhačky vrchem (červená - Kodeda?, Šedivý, Kubát, Petržela, Jirásek), spodem (světle modrá - Dlabaja, M. Kamenický), několik možností prodrat se rovně (světle zelená Hájek, tmavě zelená Smola) a spojení obého (tmavě modrá Chromý).

Postupy na 16. kontrolu

Nejrychlejší zřejmě byla horní obíhačka (byť po závodě hodně podceňovaná) - Šedivý za 3:59, Kubát 4:00, Petržela 4:02 a tak dále (vítěz Kodeda bohužel nemá zakresleno, ale mám takové tušení, že šel také tenhle postup). Tomuhle času dokázala konkurovat opět volba rovně - Hájek (světle zelená) za 4:01 a Smola (tmavě zelená) 4:09. Spodní obíhačku šel nejrychleji Dlabaja za 4:15, což už značí objevující se ztrátu. Tmavě modrá kombinace (Chromý) už byla jasné ztrátová - 4:27.
K20: Přestože jsem volbu údolím podél spojnice považoval za jasně lepší, obíhačka dokázala minimálně držet krok a možná byla i o malinký kousek rychlejší.
K22: Nejrychlejší byly zřejmě postupy okolo spojnice rovně (s využitím patřičných údolí).
K24: Tady většina volila oběhnutí se závěrečným vykroužením údolí (viz mé postupy), Seběhnout do údolí bylo asi trochu pomalejší, byť nikterak výrazně.
K26: Kdo na závěr trati nenašel odvahu jít rovně, ztrácel něco k půl minutě (!) na obíhačce.

Takže toť zhruba vše. Samozřejmě neběželo dost lidí na to, aby byly odhady ztrát nějak průkazné (taky by to samozřejmě chtělo vědět, jestli neudělal nějakou chybu, která by se na zákresu postupu neprojevila), ale pro nějaký hrubý náhled to myslím bylo dostačující. Případné komentáře uvítám ;-)
Ještě je dobré si uvědomit, že ačkoli mohl být nějaký postup časově o něco rychlejší, je třeba se na vše dívat v kontextu celé tratě - pokud to byl náročný běh přes kopce lesem, tak mohl závodníka do dalšího pokračování i pěkně utavit...
Co mi přišlo, tak hodně lidí chodilo buď hodně rovně nebo naopak obíhalo. Jak už psal Radovan, vítěz Šéďa obíhačkami naběhl o tři kilometry víc než o sedm sekund pomalejší druhý Bingo. Zdá se, že se tady hodně projevovaly zvyky a celková taktika do závodu. A ukázalo se tím i to, že ideální varianty ve své podstatě ne vždy existují, závisí na individuálním běžci a jeho vlastnostech ;-) Důležité není běžet proti ostatním, ale proti trati a najít tu pro sebe nejlepší volbu.

Žádné komentáře: