pondělí 27. prosince 2010

Závěr roku 2010

Rok 2010 se blíží k závěru, nový tréninkový rok už ale dávno jede. Tenhle týden už vlastně načínám třetí cyklus, což je jeden ze tří zásadních v zimní přípravě.
Poslední týden druhého cyklu byl pro mě trochu volnější, abych nabral trochu sil do hlavních tréninkových měsíců. Kros na Monaku jsem na Štědrý den raději vynechal, ale běhu z Borohrádku 25. už jsem neodolal. Tradiční slávistická akce Běh po stopách zlatého prasete zažila moji účast poprvé, ale myslím, že ne na posledy. Nakonec jsem v lehkém sněhu a teplotě jen těsně pod nulu uběhl za 137 minut necelých 27,5 km, což už je určitě solidní zápis do tréninkáče (zvlášť když byla tak polovina v tempu 4:30/km a často i pod).
Teď už mě ale čeká větší záběr a to tradiční soustředění ve Vítkovicích. Tentokrát to vypadá, že budou i běžky, což se bude určitě hodit, abych jen pořád neběhal.
Přeji úspěšný nový rok!

ZHL u Harmonie

Trošku opožděně, ale neměl jsem přístup na internet, komentář ke čtvrtému závodu letošní Zimní hradubické ligy, kterým byl opět sprint a který se konal opět v Hradci. Navíc se běželo asi minutu během od baráku, takže mi ani nevadilo, že oproti předchozímu týdnu připadlo trochu víc sněhu (nemusel jsem si krom bundy nikde nic nechávat).

Mapa s postupy
Tentokrát jsem si v sobotu před závodem dal pro změnu 125 minut vytrvalosti (z toho přes 80 minut v celkem hlubokém, ale hlavně namrzlém sněhu, což bylo pekelně vysilující), což ale opět položilo celkem slušný základ. Zase se mi běželo docela dobře, byť únava už byla znát od začátku. Snažil jsem se zejména v prvních dvou třetinách trati, které se odehrávaly na sídlišti, třetinu, která byla v zarostlém bordelu už jsem  trochu vypustil a hlavně dával pozor, abych si něco neudělal. Taky jsem tam pak dostal polovinu z minutové ztráty na zvítězivšího Edu.
Chyb jsem zase moc neudělal, jen nějaké drobné postupové zbytečnosti v částečně vypuštěné poslední třetině, kde bych to při závodě asi šel víc rovně, ale i tak myslím zase spokojennost. I s 5. místem, díky kterému se stále držím na 3. místě průběžného pořadí ZHL.

neděle 12. prosince 2010

ZHL Labská kotlina

Dnešní ZHL byla vlastně prvním orienťáckým závodem nové sezóny. Závod píšu z důvodu toho, že jsem to nijak nešetřil a před tím jsem se i slušně rozcvičil a rozběhal, tak abych pak mohl běžet opravdu naplno. Samozřejmě vzhledem k tomu, že v podstatě o nic nešlo a byl to spíš tréninkový závod, tak jsem nijak neupravoval sobotní trénink a těch 100 minut (z toho 80 minut v lese v hlubočáku) bylo v posledních minutách už dost znát.


Co se týče mapových chyb, tak to byl v postatě čistý závod, nejsem si vědomý ničeho, co by stálo za řeč. Ona trať ani nebyla nijak náročná (a ani nešla v tomhle terénu postavit), prostě sprint, který byl třeba víc odběhnout, než odmapovat. Možná by neuškodilo víc voleb postupů, ale jinak to bylo postavené pěkně. Vzhledem k tomu, že včera do Hradce okolo poledne přišla slušná obleva, sníh už byl většinou jen na trávě (a to hodně mokrý, takže se v tom špatně běželo) a jen místy byl i led (zvlášť uklouzaná byla třeba sběrka), ale vše jsem absolvoval bez pádů, na to jsem dával bacha :-)
Výsledkem bylo 2. místo v HE rovnou půl minutu za Sosákem, což je myslím na takhle běžecké trati hodně slušný výkon (na 8. kontrole jsem po jediné jeho větší chybě a důvodu, proč mi nedal o 20 sekund víc, byl dokonce i ve vedení).

neděle 5. prosince 2010

MCVV '10

Další z tradičních krosů začátku nového tréninkového roku za mnou, Malá cena Velké Verandy mi tentokrát přinesla víc radosti než Klokan kros před týdnem. I tuhle neděli se sice běželo na sněhu, ale Veranda mě zastihla v poněkud lepší fomě (byť po tréninkově poměrně náročném týdnu) a konečně se mi podařilo překonat osobák z roku 2006. Rozdíl sice jen 5 sekund, ale za daných podmínek (-7 stupňů, sníh), kdy všichni běhali spíš pomaleji, to byl skvělý výkon.
18:21 mi nakonec stačilo na 7. místo v mužích (a zároveň 7. celkově, takže mě konečně neporazil nikdo z jiné kategorie). Takže opět spokojennost, jsem rád, že se mi po orazu následujícím v závěru loňské sezóny podařilo zase dostat do běžecké fazóny. Tak teď jen aby vydrželo zdraví :-) Protože ty nejdůležitější tréninkové měsíce jsou teprve přede mnou...