sobota 26. června 2010

Pálava po roce

Letošní rok mě opět zatáhl na Pálavu. Tentokrát už ne naštěstí pod stan (ale do pohodlné chatky) a ne do šílených veder. Takže super počasí k ježdění na kole, kterému jinak moc neholduji. Týden na jihu Moravy se nakonec ukázal celkem výživným a v závěru mi už i lehce docházely síly - na kolo přeci jen nejsem zvyklý a tímhle týdnem jsem zhruba vyrovnal kolo za loňský rok :-D
Ale jsem za to rád, aspoň jsem si trochu oddechl od běhání (byť dvakrát jsem vyrazil na místní velevrchol Děvín a nabral nějakou tu tisícovku převýšení za nějaké dvě a půl hoďky celkem). Příští týden si dám na pár dní oraz úplně (vyrážím do Londýna), a pak už zase začnu s nějakým tím vážnějším tréninkem na podzim.

Na závěr aspoň jedno akčnější video z překonávání plotu obory:


Na cestách jsem narazil i na další kousek do své sbírky pitomých dopravních značek. Uznávám, že jet po čtyřikrát hlavní silnici (v protisměru byla jen dvakrát hlavní silnice) nemá na legendární švédskou cyklostezku se zákazem vjezdu kol, ale taky ujde...

pátek 18. června 2010

Na Pálavu

Protože jarní sezóna mi už definitivně skončila, je teď čas i na trochu toho oddechu. Takže mířím  na týden za komáry na Pálavu. Počasí nemá být nijak extra, ale po loňských vedrech, která jsem tam zažil, mi to ani moc vadit nebude.

úterý 15. června 2010

Mapy z krátké

Tady jsou slíbené mapy s postupy z víkendového mistrovství ČR na krátké trati.

Trať mého semifinálového rozběhu

Trať finále (největší chyba 5. kontrola)

pondělí 14. června 2010

To byl zase víkend

Zdá se, že letos zásadně zaběhnu vždy až druhý závod víkendu (jak ve Zlíně, tak v Brně i Boru a teď i na krátké). Tohle mistrovství pro mě nebylo zrovna jednoduché - první kvalifikace v mužích a k tomu ještě ty trable s nohou. I tak se mi podařilo rozběhnout docela slušně, jenže už na čtyřce přišla velká chyba, a pak už to vůbec nešlo. Jediné pozitivum bylo lýtko, které mě při běhu skoro nelimitovalo. Výsledek podobný předcházejícímu middlu na áčkách - tedy hrůza.
Neděle už byla opravdu jen o spravení chuti. Chyb jsem taky pár vyrobil, ale byl to dobrý závod. Z mezičasů se nakonec vyloupla i jedna minutovka, ale z ní nemám špatný pocit, protože v tomhle místě mapař s generalizací trochu ustřelil (jediné místo, kde jsem si s mapou ani při zpětném pohledu nerozuměl). Celkově ale konečně zase trochu povedený middle.
Mapy přihodím zítra, až konečně nakreslím postupy...

pátek 11. června 2010

Zkusím to

Dneska jsem se byl poprvé trochu proběhnout a celkem to i šlo, takže jsem se rozhodl, že to nakonec zítra přeci jen zkusím. Do rychlosti to moc tlačit nešlo (moc velké nárazy) a ani seběhy nebyly nic příjemného, jinak jsem to moc necítil. Vyzkoušel jsem taky tejpování lýtka a aspoň psychicky to určitě pomáhá :-D Uvidím ještě, jak se to do zítřka přes noc rozleží, věřím, že to zase bude o dost lepší...

čtvrtek 10. června 2010

Mapy z víkendu

Trochu opožděně, ale neměl jsem na to kvůli noze moc náladu. Tady jsou mapy z víkendu s postupy. K sobotě se moc vyjadřovat nebudu. Do řekněme 8. kontroly to byly "normální" chyby, zbytek už ani nevím, to jsem měl problémy se zorientovat i na křižovatce cest, hlava prostě uvařená z vedra (a nohy neběžely).

Mapa z middlu

Neděle opět začala chybou na dvojku (minul jsem těsně srázek a skončil tak o dvě vrstevnice níž na nějakém jiném srázku, který zřejmě mapař nepotkal. Zkazil jsem i trojku, kdy jsem měl problém najít zašitou kontrolu, která byla vidět jen z jedné náběhové strany, protože ji nějaký ***** zarazil za malinké stromky. Kdybych u toho kamene nebyl na správné straně a přitom nic neviděl, tak neřeknu, ale takhle to nebyla ani kontrola na middle. Ostatně, nebyl jsem sám, třeba i Danáč s tím měl trochu problém.

 
 Mapa z klasiky

Pak už jsem se ale dokázal trochu zkoncentrovat (asi díky tomu, že kontroly konečně nabyly jiného než middlového charakteru) a jít celkem bez chyb. První delší postup jsem úplně dobře nevymyslel a navíc jsem ho i špatně realizovat, když jsem se těsně za jeho polovinou odpojil z cesty na dřívějším hřbítku a musel jsem tak měnit závěr. Menší postupovou chybu jsem ještě vytvořil na 11. kontrolu, kdy jsem seběhl do špatného údolí a musel se prodírat pěkně hnusným hustníkem. Další problémy přišly až na konci - na 23., 24. a 27. jsem neustál dohledávky. Už jsem toho taky začínal mít dost (a okolo 27 to bylo trochu zajímavě zmapované). Na doběhu jsem si zlepšil čas ze soboty o sedm vteřin (doklad toho, že jsem byl na middlu totálně mimo, ani jeden z doběhů jsem nevypustil).
Celkově tedy slušný závod, chyb bylo trochu víc, ale kazila spoustu lidí, takže se to celkem ztratilo. Důležité bylo tentokrát vydržet i navzdory únavě a chybám. Tak snad bude moje příští účast v elitě zase úspěšnější a dosáhnu třeba i na nějaké ty bodíky do Českého poháru.

P.S. Noha už teď večer vypadá lépe, začínám být mírně optimistický, protože se mi daří simulovat i celkem normální chůzi (byť to pořád bolí). Uvidíme zítra ráno, to se rozhodnu, jestli to má cenu o víkendu vůbec zkoušet...

Zatracený výjezd

Letošní SCM výjezdy se mi opravdu daří. Mapově jdu obvykle dost špatně a s fyzičkou to taky nebývá žádná sláva. No a včera jsem na Studánce u Kocbeří přidal další, zatím vrcholný, "úspěch". Terén to byl pod nohama dost náročný a jelikož jsem netejpoval, tak jsem dával hodně pozor, abych si nevyhodil kotník. No a nevyhodil. Jen se mi vzpříčil mezi nohama klacek a vrazil mi svou boční část přímo do lýtka. Je z toho jen malá skoro neznatelná ranka, ale noha mi do večera tak ztuhla, že jsem se sotva belhal.
Dneska už je to lepší, kulhat musím při chůzi pořád, ale bolestivá oblast na svalu už se zmenšila. Včera večer to vypadalo s mojí účastí na víkendovém MČR dost bledě, dnes už to vidím tak půl na půl. Rozhodne se zítra, jestli se mi to podaří aspoň trochu rozběhnout. Pokud ne, tak bude letošní krátká asi bez mé účasti :-(

neděle 6. června 2010

Pekelně vyvařené závody

Celostátní závody se přesunuly směrem k Novému Boru a do poněkud větších skal, než bylo letos zvykem. Tratě byly náročné, což ještě více znásobilo první větší vedro, které bylo možno na závodech tento rok zažít. Výsledkem tak pro mě byly jedny z fyzicky i mapově nejtěžších závodů, které jsem v posledních letech odběhl.
 
V závěrečné třetině eliťácké klasiky - foto Kade

Pořadatelé odvedli dobrou práci, snad jen vody na startu (a jak jsem slyšel, tak i během závodu) mohlo být mnohem více, ale to musela být logistická noční můra, protože když si propočítám, kolik jsem já sám vypil/vylil na sebe kelímků vody, tak se dostávám na dost vysoké číslo. Stavba byla pěkná, mapa místy slabší.
Sobotní krátkou trať jsem odběhl dost hrozně. Hned na začátku jsem udělal pár chybek, ale to nejhorší mělo teprve přijít. Už před polovinou mi začaly opravdu hodně docházet síly. Mozek se mi v tom horku pěkně vařil a už se to se mnou vezlo - každá druhá kontrola nějaká chyba (občas i na nějakou tu minutu). Tečkou za tím vším byl doběh, který jsem rozhodně nevypustil a přesto si mě na něm namazal z oddílu kdekdo. 42. místo v H21A bylo skoro ještě zázrakem.
Po "skvělém" výkonu z middlu jsem se nemohl dočkat sebevražedné mise na nedělní klasické trati, na které jsem se dostal opět do elity. Čekala mě skoro třikrát delší trať (13,6km a 665m převýšení) a fakt, že v sobotu jsem nemohl už po dvou kilometrech, mě zrovna moc neuklidňoval. Stal se nicméně zázrak a já se nějak na to vedro "aklimatizoval". Částečně to mohlo být tím, že přeci jen občas zafoukal i vítr, takže takové teplo nebylo. Pitný režim jsem nepodcenil a už na třetí kontrolu jsem poctivě zastavil na dva kelímky na občerstvovačce. Co se týče závodu, tak ten fyzicky celkem ušel (ani nedošlo na křeče - byť poslední  prudký kopec po kolena v borůvčí byl už zatraceně na psychiku), mapově jsem udělal chyby hlavně v úvodu a v závěru, dvakrát jsem přitom úplně nepochopil styl mapování, většinou to ale byly moje vlastní hlouposti.

Na doběhu klasiky (zlepšení o 7 sekund) - foto Justin

Nakonec 26. místo, což je v elitě moje nejlepší umístění (byl to teprve můj druhý závod, přiznávám), a necelých 23 minut ztráty, což je taky o pěkných pár minut lepší výkon. Klasiky se mi zatím relativně daří (na nejlepší desítku až patnáctku prostě zatím fyzicky nemám), tak už jen konečně zaběhnout pořádně i nějakou tu krátkou, k čemuž budu mít příležitost zase příští týden.

P.S. Postupy až ve středu, teď mám ještě dost práce do školy...

čtvrtek 3. června 2010

Zajímavý týden

Tak tenhle týden opravdu stojí za to. V úterý jsem si poprvé zaběhl na dráze tři kilometry na čas (tedy poprvé "na vlastní triko", tedy nikoho jsem netáhl) a to za slušných 10 minut rovných - byť to bylo spíš tempem na pět kilometrů a bez závěrečného zrychlení, když jsem chtěl v závěru trochu pomoct Kamendovi při plnění jeho juniorského limitu. Takže celkem slušný prostor pro budoucí zrychlení na téhle trati i na případné zaběhnutí "B" limitu na pětce. Ukázalo se, že ta jediná letošní pětka byla opravdu hodně ovlivněná náročným soustředěním, které jí předcházelo.
Ve středu to ale bylo o něčem jiném. Dopoledne jsem si dal cestu do Brna a zpátky, takže jsem se ani moc nevyspal, a odpoledne vyrazil na mapový výjezd našeho SCM. Tentokrát se mi to moc nesešlo a běžecky jsem docela odešel, takže jsem to raději v průběhu druhého okruhu zabalil (to už bylo ale skoro v plánu na startu, jelikož už jsem si předtím jeden okruh dal - ale okolo třetiny na mě opravdu padla krize, a tak jsem si jen zaběhl jeden nejrychlejší mezičas, na postupu, který už jsem měl na prvním okruhu, a ukončil to). I mapově jsem měl občas problémy. Na druhou stranu, když koukám na výsledky, tak oproti řadě ostatních jsem měl ještě celkem dobrý den :-D

úterý 1. června 2010

Další republikové závody

Tenhle víkend mě čeká dvojice dalších republikových závodů - krátká a klasika pod pořadatelstvím Nového Boru. V sobotu běžím jako už obvykle na kratších tratích áčka, v neděli jsem se ale opět vešel na klasiku do elity. Na middle mi chybělo 12 pozic v rankingu a necelých 1500 bodů, což je zhruba množství, o které bych si měl v květnovém rankingu polepšit. Škoda, že se to losovalo ještě z dubnového... Na druhou stranu, třeba by mi to nestačilo ani tak. No a pokud se mi podaří ještě pár závodů, tak to už na podzim klapne snad i na krátkou.