pondělí 4. ledna 2010

Konec časopisu OB?

Dneska bych chtěl zase trošku zabrousit do úvah (a hlavně přiblížit počet příspěvků na tomhle blogu k 300) a věnovat se tématu, které mě docela zajímá. Respektive dvou tématům spojeným v jedno - orientačnímu běhu a ekonomice médií. Je to tak trochu reakce na upozornění, které se objevilo v posledním čísle časopisu Orientační běh i na jeho stránkách - a to informace o snížení počtu čísel na 4 za rok. Předem upozorňuji, že to není žádné žehrání na svaz/redakci/vydavatele ani jakákoli seriózní analýza (protože samozřejmě neznám pozadí časopisu), ale pouhé zamyšlení nad budoucnosti tohoto periodika.
Jak je vidno z onoho krátkého článků, časopis osekává výdaje, kde může. Snižuje (opět) počet čísel a navíc ruší rozesílání výtisku zdarma na oddíly. To druhé považuji za rozumný a logický krok, to první za tak trochu krok směrem ke konci.



 Kolikrát se na nás ještě z obálky časopisu OB budou usmívat čerství vítězové orienťáckých anket?

Už jsem slyšel několikrát, jak se žehralo na malý počet předplatitelů. Myslím, že ti by skoro měli být vyzdvihováni až do nebes, protože nakupovat něco za 125Kč/číslo už bych si u jiných časopisů hodně rozmýšlel (to samozřejmě není novinka příštího roku). Nebýt toho, že mě obsah (z velké míry hodně kvalitní) zajímá, skončil bych jako mnozí mí známí, kteří si ho prostě na závodech od někoho půjčí, zajímavé si přečtou a ve výsledku jsou na tom skoro stejně jako já. Nebýt rizika toho, že by časopis OB přestal vycházet, bych asi hodně zvážil za to, zda se mi ho vyplatí pořizovat. Proto mi přijde další snižování počtu čísel vůči čtenářům, kteří to vidí podobně jako já, dost rizikový krok (nebýval těch čísel skoro dvojnásobek?).
To je ale věc krátkodobého vývoje - mnohem důležitější je uvědomit si, pro budoucnost časopisu, trendy, které už pěkných pár let hýbou světem novin/časopisů/knih. A to, že čtenářů těchto médií ubývá a ubývat bude. V tomhle má orienťácké periodikum trochu výhodu. Zaprvé za ním stojí svaz, který ho finančně podporuje (absolutně netuším, kolik může 150 000 Kč dělat z hlediska nákladů, ale malá část to určitě nebude). No a zadruhé nečelí takové konkurenci jako jiná tištěná média. A to internetu.
Časopis OB prostě nemá žádnou významnou internetovou konkurenci (jediné české významné české OB stránky Jak to vidí Béďa mu svým zaměřením na aktuality nekonkurují; v oblasti metodiky je pak jediným pořádným a rozsáhlým zdrojem Repre web - tedy alespoň z toho co znám - ale vzhledem k tomu, že o ničem jiném nevím, se případně nejedná o nějak rozšířenou záležitost). A to je jeho štěstí i prokletí. Štěstí v tom, že si přeci jen může nadále udržovat svou existenci (s rostoucí nutností příspěvků od svazu či za škrtů nákladů). Prokletí v tom, že to tak nepůjde do nekonečna.
Při troše štěstí můžeme doufat, že za pomoci svazu časopis překlene období, než se trochu rozjedou elektronické čtečky. Pak se může (ale nutně nemusí - přibude mu větší konkurence těch pár anglických časopisů, která bude na dosah ruky) vrátit ke své "původní slávě". Nebo to také nevyjde a při současném trendu časopis skončí, ačkoli tuto možnost nevidím jako pravděpodobnou, osobně si myslím, že svaz časopis padnout nenechá, pokud to s ním nebude opravdu kritické.
Samozřejmě do hlav plánovačů v ČSOS nevidím a informace o jakémsi metodickém webu si tak maximálně přečtu v rozsahu jedné odrážky v plánech na další rok, ale myslím, že jedinou šancí, jak si časopis může trošku získat na oblibě (pozor nespojovat s počtem předplatitelů) je vytvoření pořádného webu, o který by se mohl opřít.
Webu, na kterém by se publikovaly staré články (nejen metodika, ale i hodnocení závodů a podobně). Ale který by vydával i nějaké ty "věci" navíc či by umožňoval (pořádnou) diskuzi. Prostě by více fungoval jako řádný zpravodajský server. Něco, co by zapadlo do následujícího pořadí - je po závodě, večer si přečtu na Béďovi stručné hodnocení - o týden později si o tom přečtu nějaký zajímavý delší článek (doplněný rozborem?) na stránkách časopisu. Neříkám prostě, že by nový web měl chrlit články do 24 hodin, to je samozřejmě nereálné. Ale číst po dvou měsících o nějakém závodě už mě opravdu moc nebere. V samotném časopise už by mohlo být jen nějaké krátké shrnutí (třeba na půl stránky), a pak nějaký exkluzivní obsah (rozhovory, metodika), který by se na webu objevil třeba až za čtvrt/půl roku.
To je můj náhled na jednu z možných cest, kam dál. Vyžadovalo by to samozřejmě dost úsilí a dalších investic, ale myslím, že by je přínosy nakonec převážily. Myslím, že orienťáku chybí moderní stránky podobného typu (stejně jako nějaké moderní na propagaci mezi veřejností), což ho dost limituje ve snaze, aby se více prosadil mezi ostatními sporty.
Chápu, že časopis má dále hodnotu z hlediska prestiže, sponzorů svazu a podobně, proto jsem pro jeho uchování třeba i za cenu dotací. Přesto by měl ale zejména sloužit orienťákům, ne? A v tomhle ohledu už pomalu začíná ztrácet. Stále je ale čas s tím něco udělat.

P.S. Omlouvám se za trošku nadnesený nadpis článku, který se však klidně může splnit. Taky se omlouvám všem čtenářům, které tohle téma zrovna nezajímá, ale nějak mi to dneska kolovalo v hlavně, tak mi přišlo škoda neudělat ten 299. zářez do počtu článků :-D Rozhodně tenhle článek nechystám nikde prezentovat, asi má i tak dost logických trhlin a nerad bych, aby na mě někdo pohlížel, jako že mluvím do nečeho, do čeho nemám...

Žádné komentáře: