středa 10. září 2008

Problémy sobotního sprintu

V sobotu se běžel další žebříčkový závod - sprint ve Vrchlabí. Ještě než jsem vyrazil na trať, ptal jsem se svého oddílového kolegy Heppyho, který měl za sebou trať H21E, jaké to bylo. Odpověď "docela dobré na pobavení" mě zaujala, ale už jsem se raději neptal, protože vypadal docela naštvaně. Ani se mu nedivím, protože se na sprintu vyskytlo docela dost případů porušených pravidel nebo zbytečné snahy o zvýšení náročnosti trati. Je určitě dobře, že Olaf (Tomáš Dlabaja ze Žabovřesk Brno) podal protest právě proti porušení mapového klíče. To však nebyl jediný problém závodů - vyskytlo se zde několik zbytečně zašitých kontrol, u kterých sice šlo nalézt objekt, na kterém jsou umístěny, ale pak bylo třeba skoro doslova dohledávat krabičku. A sporných věcí bylo víc.
Abych řekl pravdu, nejsem znalec pravidel, takže použiju jen svůj úsudek - myslím, že by se závody měly zrušit - ne z hlediska vracení nějakého startovného, to si určitě pořadatelé zaslouží, protože přestože pochybyli, závod to byl velmi pěkný - ale spíš z hlediska počítání do žebříčku. Já osobně jsem nijak poškozen nebyl, vždy jsem měl štěstí, že jsem buď někoho viděl odbíhat od kontroly nebo mi došlo, že zeď podél koryta řeky povede nepřerušovaně dál (to bylo právě předmětem onoho protestu). V tom mám stejný názor, jako můj trenér Petr.
A velmi dobře jsem si všiml i dovětku onoho protestu, který navrhoval zrušení české verze ISSOMU. Měl jsem tu "čest" s ním pracovat a z mého hlediska mi také přijde zbytečný. Nabízí sice několik zajímavých změn, ale myslím, že normální mezinárodní verze od IOF vůbec není tak špatná, aby jsme se zrovna my jako jediní museli odlišovat (kvůli těm pár sprintům do roka!). A šedá barva cest je v českém sprintovém klíči opravdu pochybnou záležitostí, protože dost snižuje jejich viditelnost na mapě.

Ještě odkaz na Olafův blog, kde vysvětluje, proč dal protest a jak to vidí s užíváním českého ISSOMU: http://dlabaja.com/ (kdyby to někoho zajímalo podrobněji :)) - články na svůj blog vložil 8/9/2008, pokud máte problémy je najít...

2 komentáře:

Culíček řekl(a)...

Blog o orienťáku, kam píšeme o závodech a přidáváme odkazy na fotogalerie a výsledky:http://zlinske-orientacky.blog.cz/
http://zlinske-orientacky.blog.cz/
http://zlinske-orientacky.blog.cz/
http://zlinske-orientacky.blog.cz/
http://zlinske-orientacky.blog.cz/
znám Tomáše Dlabaju!

Culíček řekl(a)...

Jo a ještě něco - určitě znáš Michala Smolu.. Tak ten je z našeho oddílu!!